تاريخ خبر: 25/12/1392
با حضور معاون نماينده مقيم سازمان ملل متحد در ايران، آزمايشگاه مرجع منطقه‌اي سل در دانشگاه راه‌اندازي شد

روابط عمومي دانشگاه علوم پزشكي تهران: يكي از مجهزترين آزمايشگاه‌هاي تشخيص سل در منطقه مديترانه شرقي، با هدف بيماريابي مؤثر و زودهنگام و انجام پژوهش‌ و تحقيقات در خصوص آمار مربوط به مسلولين كشور راه‌اندازي شد.

گالري عكس1
گالري عكس2

مراسم افتتاح آزمايشگاه مرجع منطقه‌اي سل تهران، صبح روز يكشنبه 25 اسفندماه سالجاري با حضور مورالي معاون نماينده مقيم سازمان ملل متحد در ايران، دكتر جعفريان رئيس دانشگاه، دكتر گويا رئيس مركز بيماري‌هاي واگير وزارت بهداشت، دكتر ناصحي رئيس اداره سل و جذام وزارت بهداشت، دكتر رشيديان معاون بهداشتي و دكتر خردمند معاون بين‌الملل دانشگاه، در محل آزمايشگاه مرجع معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشكي تهران برگزار شد.
در ابتداي اين مراسم دكتر رشيديان معاون بهداشتي دانشگاه، ضمن تشكر و سپاس از تمامي كساني كه در ساخت و راه‌اندازي اين آزمايشگاه ياري كردند، اظهار داشت: ساخت اين آزمايشگاه از سال 88 آغاز شده كه حدود 2 ميليارد تومان براي ساخت آن و 600 ميليون تومان براي خريد دستگاه و تجهيزات بروز پزشكي هزينه شده است كه بخشي از آن را وزارت بهداشت و بخشي ديگر را دانشگاه علوم پزشكي تهران تقبل كرده است.
وي ادامه داد: با راه‌اندازي اين آزمايشگاه، دو ماه زماني كه براي تشخيص سل و مشخص شدن نتيجه آزمايش لازم بود از امروز به دو ساعت مي‌رسد و البته در اين زمينه هنوز كمبودهايي وجود دارد كه حمايت‌هاي لازم وزارت بهداشت و دانشگاه را مي‌طلبد.
دكتر رشيديان ابراز اميدواري كرد كه با استفاده از ظرفيت اين مركز بتوان زنجيره سرد واكسن را به اين ساختمان منتقل كرد تا واكسن‌هاي مورد استفاده در شرايط بهتري نگهداري شوند.
در ادامه، دكتر گويا رئيس مركز بيماري‌هاي واگير وزارت بهداشت با بيان اينكه" اين آزمايشگاه يكي از مجهزترين آزمايشگاه‌هاي تشخيص سل در منطقه مديترانه شرقي است، گفت: تا يك ماه پيش تشخيص مراحل نهايي و تصميم‌گيري در مورد بيماري سل دو ماه به طول مي‌انجاميد كه در مدت اين انتظار، ممكن بود اين بيماري شدت بگيرد و يا افراد ديگري به سل مبتلا شوند.
وي ادامه داد: اين در حالي است كه افراد مبتلا به سل بايد در يك بخش ويژه بستري شوند و در نوع مقاوم به درمان، ممكن است اين بستري تا 6 ماه به طول بينجامد.
رئيس مركز مديريت بيماري‌هاي واگير وزارت بهداشت با اشاره به اينكه، استان تهران با 15 ميليون جمعيت تنها يك آزمايشگاه تشخيص سل در بيمارستان مسيح دانشوري دارد، افزود: با آزمايشگاهي كه امروز افتتاح شد جمعاً 5 آزمايشگاه در كشور براي تشخيص سل فعال هستند و اميدواريم سرعت در تشخيص، نقش بسزايي در كنترل سل، به‌ ويژه سل مقاوم به درمان داشته باشد.
سپس مورالي معاون نماينده مقيم سازمان ملل متحد در ايران، با اشاره به پيشينه پروژه‌ي راه‌اندازي آزمايشگاه مرجع در دانشگاه علوم پزشكي تهران، گفت: ساخت و راه‌انداري اين آزمايشگاه با مشاركت وزارت بهداشت و UNDP انجام شده و اعتبارات آن از صندوق جهاني مبارزه با HIV، سل و مالاريا تأمين شده است.
وي افزود: از سال 2005 انجام اينگونه پروژه‌ها آغاز شد كه اولين پروژه مربوط به HIV بود و در سالهاي بعد با انجام پروژه‌هايي در زمينه سل و مالاريا ادامه پيدا كرد و امروز شاهد افتتاح اين آزمايشگاه هستيم.
معاون نماينده مقيم سازمان ملل متحد در ايران، با بيان اينكه تا كنون حدود 80 ميليون دلار از منابع صندوق جهاني براي ساخت پروژه‌هايي اينچنين، در ايران صرف شده است خاطر نشان كرد: انجام پروژه‌هايي در زمينه سل از سال 2008 با اختصاص بودجه‌اي بالغ بر 10 ميليون دلار در فاز يكم آغاز شده و وارد فاز دوم شده است.
مورالي، كمك به اجراي برنامه راهبردي ملي از طريق آگاهي رساني در زمينه پيشگيري از سل، تقويت زير ساخت‌هاي آزمايشگاه‌هاي تشخيص سل، بيماريابي مؤثرتر و زودهنگام‌تر سل، روش‌هاي مؤثر در درمان از طريق مشاهده مستقيم، تشخيص و درمان مؤثرتربيماران مسلول، ارائه آموزش‌هاي فني به كاركنان بخش بهداشت و انجام پژوهش و تحقيقات در زمينه آمار مربوط به مسلولين را از اهداف راه‌اندازي آزمايشگاه مرجع عنوان كرد.
در پايان، دكتر جعفريان رئيس دانشگاه، ضمن قدرداني از زحمات تمامي كساني كه در ساخت و راه‌اندازي اين آزمايشگاه، دانشگاه را ياري كردند، گفت: تشخيص بيماري‌هايي مانند سل اهميتي بسياري دارد چرا كه يك جامعه را در معرض خطر قرار مي‌دهد، مهاجرين مبتلا يا منتقل كننده بيماري، پرسنل مراكز بهداشتي درماني و جمعيت‌هاي درگير، از نقاط هدف هستند چراكه تشخيص سل زمان‌بر است و هنگام ابتلا به آن، تشخيص داده نمي‌شود.
وي با تاكيد بر اينكه ابتلا به بيماري سل هزينه سلامت و درمان را افزايش مي‌دهد، افزود: بايد با استفاده از آزمايشگاه مرجع، آموزش‌هاي مناسبي در اين زمينه ارائه و در جهت اهداف پژوهشي نيز قدم‌هاي مؤثري برداشته شود. رئيس دانشگاه علوم پزشكي تهران اعلام كرد: آزمايشگاه مرجع تشخيص سل علاوه بر تهران به استان‌هاي همجوار نيز ارائه خدمات خواهد داشت.
توضيح اينكه، دكتر جعفريان به همراه ديگر مسئولين دانشگاه و وزارت بهداشت از ساختمان اين آزمايشگاه بازديد كرده و بعنوان يابود، نهالي را در محوطه اين آزمايشگاه غرس كردند.
خبر: مقدم
عكس: فوزيه‌بيك‌پور

:: كاش از ظرفيت ها و پتانسيل هاي موجود در ميكروب شناسان دانشگاه علوم پزشكي تهران به منظور راه اندازي و تجهيز اين آزمايشگاه استفاده مي شد. سل از جمله بيماريهايي است كه نيازمند متخصصين با تجربه در زمينه فرآيندهاي آزمايشگاهي است و در قدم اول آموزش هاي لازم ايمني زيستي بايد در نظر گرفته شود و اعمال شود .

:: آيا ميكروب شناسان در راه اندازي و طراحي چنين آزمايشگاهي نقش داشته اند؟