تاريخ خبر: 26/2/1392
ليله الرغائب، شب آرزوها... اِلهي! اَتَراني ما اَتَيتُكَ اِلاّ مِنْ حَيْثُ الْامال...

روابط عمومي دانشگاه علوم پزشكي تهران: پيامبر اكرم (ص) فرمود: از اولين شب جمعه ماه رجب غافل نشويد، زيرا شبي است كه فرشتگان آن را ليله الرغائب مي نامند كه روزه گرفتن در پنج شنبه قبل از آن مستحب است و اعمال فراواني دارد.

اِلهي اَتَراني ما اَتَيتُكَ اِلاّ مِنْ حَيْثُ الْامال.
خدايا! مرا ببين! تنها به خاطر آرزوها و اميدهايم به درگاه تو آمده ام
.
(بخشي از دعاي صباح (مفاتيح نوين، مكارم شيرازي، ص 95).
سپاس، از آن ِپروردگار آرزوها و اميدهاست. خداوند مهرباني كه هرقدر از او بخواهيم، خسته نمي شود و هرقدر عطا كند، از اقيانوس بي كران نعمت هايش كاسته نخواهد شد. خداوندا! درهاي رحمت تو همواره به روي خواهندگان باز است و دست عطايت گشاده. بندگان تو هر زمان كه صدايت كنند، پاسخ مي دهي و اگر خالصانه آرزو كنند، مي بخشي. امشب اما شب ديگري است؛ شب آرزوهاست. امشب، من تمام دعاها و آرزوهاي عمرم را يك جا به درگاهت آورده ام. امشب، در پي آنم كه به اندازه يك عمر از تو طلب كنم. تو به من آموخته اي خواستن و طلب كردن را؛ كه هميشه نيكي ها را طلب كنم؛ كه تنها از تو بخواهم و از غير تو هيچ نخواهم. پروردگارا! گنج هاي تو نامتناهي است و هرقدر عطا كني، كاستي نمي يابد. پس، از تو روزافزون طلب مي كنم و تمام خيرها و خوبي ها را يك جا از تو مي خواهم.

اولين شب جمعه از ماه عظيم رجب را ليله الرغائب گويند كه شبي با عظمت است، زيرا ليله الرغائب شرافت و ارزش شب جمعه و ماه رجب هر دو را در خود جمع نموده پس ارزشي دو چندان دارد. پيامبر اكرم در اين باره مي‌فرمايد: از اولين شب جمعه ماه رجب غافل نشويد فرشتگان آن را ليله الرغائب مي‌نامند. چرا كه وقتي يك سوم از شب گذشت هيچ فرشته‌اي نيست مگر اينكه در كنار كعبه شريف آيد آنگاه خداوند نظر مرحمت به آنان كند و فرمايد: فرشتگانم هر چه خواهيد از من بخواهيد فرشتگان گويند: بار الها حاجت و خواسته ما آن است كه روزه داران ماه رجب را بيامرزي خداوند خداوند متعال فرمايد: آمرزيدم.
كلمة "رغائب" جمع "رغيبه" به معناي چيزي كه مورد رغبت و ميل است و نيز به معناي عطا و بخشش فراوان مي باشد. بنابر بر معناي اول "ليلة الرغائب" يعني شبي كه ميل و توجه به عبادت و بندگي در آن فراوان است و بندگان خوب و شايسته خداوند در اين شب تمايل زيادي به رفتن به در خانه خداوند و ارتباط و انس با معبود خويش دارند.
بنابر معناي دوم "ليله الرغائب" يعني شبي كه در آن عطاء و بخشش خداوند فراوان است و بندگان مخلص خداوند با رو آوردن به بارگاه قدس ربوبي و خاكساري در برابر عظمت حق، شايسته دريافت انعام و عطا و بخشش بي كرانه حق مي گردند.
از براي آن شب عملي با فضيلت بسيار از حضرت رسول (ص) وارد شده است و آن نمازي است دوازده ركعتي كه به سبب آن گناهان بسيار آمرزيده شود. پيامبر اكرم( ص) در فضيلت اين نماز مي فرمايد: كسي كه اين نماز را بخواند، شب اول قبرش خداي متعال ثواب اين نماز را با زيباترين صورت و با روي گشاده و درخشان و با زبان فصيح به سويش مي فرستد. پس او به آن فرد مي‌گويد: اي حبيب من، بشارت بر تو باد كه از هر شدت و سختي نجات يافتي.
كيفيت اعمال ليلة الرغائب
كيفيت‏ اين نماز چنين است: اولين پنجشنبه ماه رجب را روزه مى‏دارى، چون شب جمعه داخل شود،ما بين نماز مغرب و عشا،دوازده ركعت نماز بجاى مى‏آورى، هر دو ركعت با يك سلام به اين ترتيب كه در هر ركعت يك مرتبه سوره«حمد» و سه مرتبه«سوره قدر»و دوازده‏ مرتبه«سوره توحيد»مى‏خوانى و هنگامى كه از نماز فارغ شدى هفتاد مرتبه مى‏گويى:
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ النَّبِيِّ الْأُمِّيِّ وَ عَلَى آلِهِ [وَ آلِ مُحَمَّدٍ] .
خدايا!بر محمّد پيامبر درس ناخوانده و خاندانش درود فرست
سپس به سجده مى‏روى و هفتاد مرتبه ميگويى:
سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِكَةِ وَ الرُّوحِ
پاك و منزّه است پروردگار فرشتگان و روح
آنگاه سر از سجده بر مى‏دارى و هفتاد مرتبه مى‏گويى:
رَبِّ اغْفِرْ وَ ارْحَمْ وَ تَجَاوَزْ عَمَّا تَعْلَمُ إِنَّكَ أَنْتَ الْعَلِيُّ الْأَعْظَمُ
پروردگارا!مرا بيامرز و بر من مهرورز و از آنچه از من مى‏دانى بگذر،تو خداى برتر و بزرگترى
دوباره به سجده مى‏روى و هفتاد مرتبه مى‏گويى:
سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِكَةِ وَ الرُّوحِ
پاك و منزّه است پروردگار فرشتگان و روح
سپس حاجت خود را مى‏طلبى كه به خواست خدا برآورده خواهد شد.آگاه باش زيارت حضرت رضا عليه السّلام در ماه رجب مستحب است، و انجام آن در اين ماه امتياز خاصى دارد،همان گونه كه انجام عمره در ماه رجب فضيلت دارد تا جايى كه روايت شده انجام آن در اين ماه، در فضيلت همتاى حج است و نيز نقل شده: حضرت سجاد عليه السّلام در ماه رجب به عمره مشرّف شده بود،و شب‏ و روز نزد كعبه نماز مى‏خواند،و در حالى كه پيوسته در سجده بود اين ذكر از زبان ايشان شنيده مى‏شد:
عَظُمَ الذَّنْبُ مِنْ عَبْدِكَ فَلْيَحْسُنِ الْعَفْوُ مِنْ عِنْدِكَ
گناه از بنده‏ات بزرگ شده،پس بگذر گذشت از سوى تو زيبا باشد.
منبع: تبيان، پايگاه اطلاع رساني استاد حسين انصاريان
گردآوري و تنظيم: بهلولي

:: عالى بود اميدوارم همه به بهترين ها برسيد التماس دعا

:: بسيار ممنون خيلي عالي بود
 نيلوفر

:: سلام دستتون درد نكنه بابت اينكه اين روز را ياداوري كرده بوديد
 mr

:: بسيار ممنون و سپاسگزار از روابط عمومي خوب و پركار دانشگاه اجرتان با سيد الشهدا

:: انشاءاله حق تعالي مراد دل شما را هم برآورده كند بسيار استفاده كرديم

:: خيلي ممنون از اطلاعات به روزي كه توسايت ميذارين از اطلاعاتش استفاده كردم و روزه گرفتم و اعمالش هم اگه خدا بخواد ميخوام انجام بدهم انشالله همه به آرزوهاشون برسن .التماس دعا.
 س.م

:: بسيار عالي.التماس دعا